NK-villan i Nyköping

_DSC0222nv

Första husbilsturen för i år gick bland annat till Nyköping och eftersom jag redan, tillsammans med syster Ninna, tittat på Nyköpingshus, var det Ferdinand Bobergs paviljong för Konst- och industriutställningen i Norrköping 1906 som stod på besökslistan.

Vi parkerade vid Nyköpingshus och traskade upp efter Nyköpingsån och där stod paviljongen. Mitt emot borgen.

_DSC0224nv

Boberg ritade villan för Nordiska Kompaniets utställning och det var redan från början tänkt att den efter utställningen skulle flyttas till Nyköping, där NK hade verkstäder, för att användas för de anställdas möten, fester och andra sammankomster.

_DSC0227nv

Under årens lopp har huset använts till många skiftande saker, bland annat har här både bedrivits dagis och rehabiliteringsverksamhet.

_DSC0228nv

Hundra år efter Konst- och industriutställningen, 2006, öppnades villan för allmänheten och här finns nu både café, utställningsverksamhet och festlokal. Sedan 2009 drivs verksamheten av NK-villans vänner. 

_DSC0229nv

Jag kan väl inte precis säga att jag tycker byggnaden är vacker, men den syns onekligen. Det var väl precis det som var meningen då den byggdes för att visa ”det nyaste och exklusivaste i fråga om möbler och inredningar för den exklusiva kundkrets som NK främst riktade sig till”.

_DSC0230nv

Det är också roligt att se att den verkar väl omhändertagen, för att inte säga välskött. Nymålad och och på många ställen nya, fina stup- och hängrännor.

_DSC0231nv

_DSC0232nv

Det är helt otroligt hur man förr i tiden kunde lägga ner jobb på alla dessa detaljer. Fasaden består av tusentals likadana träfjäll och vindskivorna har mängder av intrikata bårder.

_DSC0234nv

_DSC0235nv

_DSC0237nv

_DSC0226nv

Bilden ovan kommer från informationsskylten invid paviljongen och bilden nedan från Wikimedia Commons, och visar planen över utställningsområdet. Paviljongen är inringad med rött.

Norrköping_1906

Läs mer om Konst- och industriutställningen i Norrköping här.

Kommentarer

 1. Kanske mer fantastiskt än vackert- men ändå mycket speciellt. Och lite roligt.

  SvaraRadera
 2. Ett detaljrikt och fint dekorerat pepparkakshus. ;o)

  SvaraRadera
 3. Jag tror mig minnas att jag läste en artikel om det här märkliga huset i DN för några år sedan, det sticker verkligen ut.
  Så otroligt välskött det är! Det kan inte vara det lättaste med alla de detaljerna.

  SvaraRadera
 4. Visst är huset underbart? Hade sommarställe inte alls långt fr Nyköping, så det här huset har jag "detaljstuderat". Bor ju inte nu heller allt för långt fr staden ;).

  SvaraRadera
 5. Ninna: Definitivt roligt!

  Annica: Undras om huset någonsin gjorts som pepparkakshus. Hade varit en utmaning. jag gjurde Djursholms slott som pepparkakshus en gång. Det var riktigt kul!

  Christina: Åh, så roligt att se dig "i farten" igen! Måla allt snurklet går väl an, men tänk dig att skrapa gammal färg. DN-artikeln har jag missat, trots mångårig prenumeration... :-(

  Dubbelörn: Kul! Tog du några bilder? Visst är det en vacker trakt?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg