Forsbacka bruk

_DSC0828f

Ett av huvudmålen för vår resa den här gången var Forsbacka bruk mellan Gävle och Sandviken i Gästrikland. Och det finns en alldeles speciell anledning till detta; morfar bodde och arbetade här under en tid av sitt liv, och vad jag förstått av hans memoarer, var det kanske hans lyckligaste.

Jag ville så väldigt gärna komma hit och se hur det såg ut. Kombinationen gammalt bruk och morfar är snudd på oslagbar.

_DSC0803f

Här har hanterats järn sedan 1500-talet. Under industrialiseringen på 1800-talet växte Forsbacka till en storindustri som ytterligare moderniserades i början av 1900-talet. Masugnarna var i drift till 1953 och det sista valsverket lades ner 1981. Morfar arbetade här som martiningenjör och kemist mellan 1910 och 1917.

Läs mer om brukets historia här

_DSC0787f

I byggnaden ovan fanns en kraftstation. Den ligger alldeles intill en av Gavleåns forsar, men ingenting av kraftuttaget syns längre i ån.

_DSC0794f

På platsen för det gamla rörvalsverket står numer en ånghammare och en valsstol. Jag antar att maskinen på bilden är valsstolen.

_DSC0795f

_DSC0796f

Den märkliga "Lysmaskinen" är en kraftstation som uppfördes på 1880-talet och som innehöll en dynamo för belysningsel. På taket sitter fortfarande isolatorerna kvar och minner om tiden. Hatifnattar? Luktade av åskan bränt?

_DSC0801f

_DSC0804f

I de gamla ångpannehusen av slaggsten finns numer museum som - givetvis - var stängt när vi kom dit. Det hade varit rysligt intressant att få se.

_DSC0805f

Gaskraftstationen, som tog masugnsgasen tillvara och omvandlade den till el, användes fram till 1930-talet. Länge var det dock ångkraften som var förhärskande kraftkälla. Tyvärr ser det ut som om det vackra tegelhuset börjat bli lite lätt naggat i kanten.

_DSC0806f

När jag sen vek om hörnet på gaskraftstationen så dök följande vy upp; det som väl är tämligen speciellt för Forsbacka och som jag inte sett på det här viset någon annanstans; de fyra magnifika rostugnarna.

Dessa stod färdiga 1915 och måste alltså ha byggts medan morfar arbetade här.

_DSC0807f

I rostugnarna rostades malmen (hettades upp) så att icke önskade ämnen kunde avlägsnas.

_DSC0812f

_DSC0816f

_DSC0823f

_DSC0825f

Jag tror att detta var ett av mina mest andäktiga bruksbesök någonsin. Med uppspärrade ögon och kameran i vädret gick jag omkring i den här fantastiska miljön. Att dessutom veta att morfar gått här, arbetat här, svettats vid ugnarna, tagit prover och analyserat malm gjorde inte besöket mindre fascinerande.

Läs mer om morfars hem i Forsbacka

_DSC0834f

Känslan jag får när jag besöker sådana här ställen är så svår att beskriva. Jag är inte någon kalenderbitare, som promt ska beskriva varenda process i detalj, ändå vill jag veta och förstå. Hur gick det till? Hur fungerade maskinerna? Hur såg det ut då? Vad hände med malmen från gruva till färdig produkt?

Ta det för vad det är... Någon sorts bilddokumentation.

_DSC0788f

_DSC0835f

Men det är märkligt... Jag intresserar mig föga för själva bruksherrgårdarna och deras folk och liv. Det är bruken jag vill se och undersöka. Masugnarna, kraftverken, tekniken. Någon annan får gärna ta hand om finherrskapet.

Nu väntade Forsbacka värdshus på oss, och de teckningar som morfar skrivit skulle finnas där... Kan det verkligen vara så att de finns kvar?

Kommentarer

 1. En väldigt bra fotodokumentation, och intressant text. Nu vill jag ju genast åka till Forsbacka bruk.

  SvaraRadera
 2. Finfina bilder. Och den där bergbanan upp till skorstenen, den var ju bara för häftig.

  SvaraRadera
 3. Och trappan. Såna trappor drömmer jag mardrömmar om...

  SvaraRadera
 4. Steffe: Bra! Då har jag uppnått något: Att få någon att vilja besöka en spännande plats! :)

  Johnny: Mhm. Och det måste ju ha gått sådana trappor upp till alla ugnarna... Det fyllde ju på upptill och krafsade ut nertill...

  Ninna: De där trapporna skulle hålla för malm, så de skulle nog ha hållit för dig också...

  SvaraRadera
 5. Visst, det är ju industribyggnaderna och apparaterna som är det skojiga. Formerna, rosten, finurligheten och skönheten i grejer man kanske inte ens begriper vad de är. Undrar om det är teglet och skorstenarna som får mig att tänka på England? Det ser fantastiskt ut, hur som helst.

  SvaraRadera
 6. Nora: Precis just det! England? Kanske det. Tidig industrialism, skorstenar och tegel. Du kan tänka dig när det rykte ur de där rostugnarna också...

  SvaraRadera
 7. Intressant och roligt att se nåt från Forsbacka bruk. Vilken otur att vi hade stängt när du var hit, men kom gärna tillbaka i 2012 så ska jag se till att öppna... :)

  Tommy på Forsbacka Bruk
  www.forsbackabruk.se

  SvaraRadera
 8. Tommy Pedersen: Så roligt att du hittade hit! Och det vore fantastiskt att få komma och se lite närmare på den miljö som morfar levt och verkat i! Jag kommer gärna tillbaka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fina bilder.Roligt att se eftersom min pappa född 1913 växte upp där. Min farfar var föreståndare för brukshandeln som låg i huset som sedan blev konsum. Familjen bodde en trappa upp

   Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg i den här bloggen

Världens bästa kopparputsmedel!

Min kära gamla Husqvarna Automatic

Floran i färg – vad man finner vid vägkanten

John Bauer

Med husbil och hund i Europa

Gyllene snittet

Svart

Nordanvinden och Solen

Älgen ensam satt och log...

Mönsternyckel till Husqvarna Automatic 21A