Någonting på vinden…

_DSC0226n

När jag var uppe på slottsvinden härom dagen, så fann jag något som jag inte har en aning om vad det är.

_DSC0227n

Det är stort och av järn. Väldigt tungt.

_DSC0228n

Det verkar ha suttit ute, för järnet ser lätt korroderat ut.

_DSC0230n

Vindflöjel tänkte jag först, men det är alldeles för stort för det. Här och var sitter block som för någon hissanordning.

_DSC0229n

Vårt slott är från 1600-talet, och någonting säger mig att denna… sak… också är väldigt, väldigt gammal.

Någon som har en idé?

Uppdatering: "Någonting" befinner sig numer i mitt arbetsrum. Bli inte yra i mössan nu, men jag har vänt bilden upp och ner, för att mojängen ska synas på sin rätta ledd. Ser ni ansiktet? Men vad är det? Jag kan inte kalla det bildgåta, för jag vet inte svaret själv...

Kommentarer

 1. Inte en susning. Men snyggt är det!
  Kanske en "fisplors" ( Ordv!)

  SvaraRadera
 2. Lisette: Frågan är bara vad en fisplors använts till...

  SvaraRadera
 3. Kan det vara något att hänga en lykta i. Man hissar ner för att tända.

  SvaraRadera
 4. Karin: Möjligt. Men blocket i spetsen sitter på ovansidan. Om det nu är meningen att ansiktena inte ska vara upp och ner... Mysko!

  SvaraRadera
 5. Eller en skylthängare? Är det fler än två rullar?

  SvaraRadera
 6. Oj nu fick jag nått att fundera på......

  SvaraRadera
 7. Vilka vackra krullor! Kan det vara en balkongkonsol?

  SvaraRadera
 8. Jag tänker genast teater. Det ser ut som teatermasker, de båda ansiktena. Men vad är det för en klassisk pjäs eller historia där en lipande hornförsedd djävul träffar på en tupplik... fågel?
  Hmm... ett till litet ansikte där i böjen längst ut ser jag nu, det kan inte vara en tillfällighet? (nedersta bilden)
  Har det spelats teater på ditt slott i forntiden?

  Men användning? Kan det ha hissats upp och ner? (Öppet/stängt) Eller kan taljorna ha använts att styra en draperianordning, kanske är detta en del av något som ramat in en liten scen en gång i tiden?

  Väldigt spännande är det iallafall, och så vackert med de sirliga snirklorna mot de litet tyngre figurerna! (Hoppas att du kan behålla det på arbetsrummet ett tag - tänk att få vila blicken på något sådant emellanåt!) (Tänk vilken fin plansch det skulle kunna bli, till och med bara som en silhuetteckning på enfärgad bakgrund!)

  SvaraRadera
 9. PS. Näst nedersta bilden menar jag, närbilden.

  SvaraRadera
 10. "Saken" är verkligen väldigt snygg. Men vad det är ????? De där två hängkrokarna nertill måste nog i allafall ha haft någon funktion. Men vad kan det ha varit som hängt på dem ?

  SvaraRadera
 11. Ulf: Jätteskylt i så fall. Kanske flagga... Det är bara två rullar.

  Billan: Hör av dig när du funderat klart! :)

  Nora: M tror också att det är någon typ av konsol, men den skulle aldrig orkat bära upp någonting tungt. Därtill är den alltför vek.

  IET: Mycket har funnits på vårt slott, men mig veterligen aldrig någon teater... Mmm... Du knske kan teckna av den... I så fall ska du få en bättre bild.

  Lisette: Ja, det kan inte bara varit dekoration. Någon funktion måste den ha haft...

  SvaraRadera
 12. Ingen aning om vad det är, dessvärre.
  Men vackert är det!

  SvaraRadera
 13. Haha, jag dör av nyfikenhet. Mira, om du någonsin kommer på vad det är måste du göra en postning om det. Jag är tvungen att återkomma hit och se vilka nya idéer som dyker upp för själv har jag inga.

  SvaraRadera
 14. Jag måste lägga en kommentar till nu när jag skärskådat bilderna. Stolpen till höger på sista bilden verkar ha ett antal hål i sig så kanske har den varit spikad mot en vägg eller stolpe. Öglan på näst sista bilden kanske har varit ett fäste för en kätting för ökat stöd. Visst kan det häng en skylt i den men vad jag inte förstår är varför stolpen i mitten är så lång. Nu blir det många sömnlösa nätter :-)

  SvaraRadera
 15. Mian: Jag måste försöka kontakta någon sakkunskap...

  Scribo: Ja, så tror jag också att det är. Den har suttit skruvad i en vägg. Stolpen i mitten verkar vara ganska dåligt fastsatt, så det kan inte vilat några större tyngder på den.

  Billan: Jag också...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg