VittI min lilla färgkavalkad har jag nu klarat av de fyra kulörta elementarfärgerna; gul, röd, blå och grön och ger mig raskt in på den första av de två ickekulörta elementarfärgerna; vitt.

Lyser man med vitt ljus, exempelvis solljus, genom ett prisma, delas det upp i alla de färger som är synliga för det mänskliga ögat. Den synliga delen av den elektromagnetiska strålningen är den som ligger mellan 390 och 770 nanometer.
Alla vita färgämnen består av finfördelat, mer eller mindre genomskinligt material. När det vita ljuset lyser på en yta absorberas vissa våglängder medan andra reflekteras. Den våglängd som reflekteras uppfattar vi som föremålets färg. I finfördelade, genomskinliga material reflekteras allt ljus, därför ser de vita ut.Carl Jonas Love Almqvist låter i Drottningens juvelsmycke Clara säga -Tintomara, två ting äro vita, oskuld och arsenik. Och som oskuldens färg har väl den vita färgen uppfattats rätt länge. Som oskuldens och renhetens färg. Smuts och fläckar syns tydligt på ett vitt tyg, alltså måste det vara väldigt rent för att fortfarande vara vitt. Så fort det smutsats ser det solkigt - skändat - ut.

Arsenik är... arsenik. Dödligt. Och som dödens färg ses vitt i många asiatiska länder.
I Floras värld finns många vita skönheter; vitsippor, mandelblom, vitplister, hägg, syren. Listan kan göras lång och alla har de samma rena, klara, oskuldsfulla uttryck.Vita kläder kan bara den ha på sig som inte måste arbeta med smutsiga saker. Eller som inte måste arbeta alls. Därför blev det tidigt ett överklassmode att bära vitt.

Men vita kläder kan också visa att man inte är smutsig trots att man arbetar. I yrken där renlighet är en dygd är också den vita rocken användbar. Läkare, sjukvårds- och kökspersonal, bagare, laboratoriefolk. Blir din rock smutsig så syns det. Då måste du byta.John William Godward. Yes or no. 1893.

Att bära vitt är också vanligt vid våra olika övergångsriter. Vid dop, konfirmation, student och bröllop bär de flesta, om inte helvitt så i allafall något vitt. Och sist men inte minst den dödes svepning - var i alla fall förr - vit. Som om man skulle träda in i nästa skede av livet ren och oskuldsfull. Eller som i den dödes fall, träda in i det hinsides med rent samvete och synderna förlåtna.

Vita kläder kan också användas som kamouflage i snöiga miljöer.
Och vem har inte någon gång i livet dragit till med en vit lögn? Den där lilla, lilla friseringen av sanningen för att kanske inte såra mer än nödvändigt.Rent vita hus är vackra. På något sätt står de för sig själva och lyser. I vissa landsändar är de vita husen självklara. I Bohuslän. Mot Västerhavet. Speglande ljuset.Just nu är det modernt med rent vita hus. Kan vara vackert, men kan också - tillsammans med den avskalade nyfunkisstilen - se på gränsen till lite kyligt ut.
Byggnader som ska synas på långt håll är också oftast vita. Fyrar. Kyrkor. Man får bara inte missa dem.Ibland far naturen på sned och åstadkommer något vitt bland all färgprakt.Andra är vita alldeles av sig själva. Somliga byter till vit vinterdräkt när kylan och snön kommer.


Edmund Dulac. The Dreamer of Dreams by Queen Marie of Roumania (1915)Det vi på den här breddgraden mest förknippar med vitt är väl i alla fall den frusna nederbörd vi måste hasa runt på om vintern. Likt många vita färgpigment uppstår snöns vita färg av att de genomskinliga iskristallerna återkastar allt ljus.


Vitt hör också sjöfarten till. Många båtar är vita...
Segelbåtar, fiskebåtar, Vaxholmsbåtar.
Som kan ha vita örnar efter sig...
Och sommaren är full av vita segel under en himmel med - förhoppningsvis - snövita vackertvädermoln.Blåser det upp kan det gå vita gäss på sjön. Tappar vi bort oss kanske det beror på en vit fläck på kartan.

-Kom ihåg att gå på de vita strecken när du går över gatan! sa alltid mamsen när vi var små. Ändrar ljuset karaktär när jag fotograferar måste jag ändra vitbalansen för att inte få färgstick. Och den som köpt lite för många boxar kanske måste ta sig en vit vecka.
Den vita färgen och det vita ljuset får oss att känna rena och lätta till sinnes. Men målar vi ett rum i obrutet vitt blir det kallt. Därför är så gott som alla vita målarfärger brutna i någon svag ton. Vitt i inredning har varit inne ett bra tag nu. Kanske för att det blir så ljust och friskt i vårt mörka land. Färgklickarna kan vi ju lägga till efteråt.

Så oskuld och arsenik i all ära... Det finns betydligt fler ting som är vita.

Så vitt jag vet.

Kommentarer

 1. Det är vackert med vitt, men det är icke för mig.
  Jag är nog typiskt svart med lite rött.

  SvaraRadera
 2. Skaffaren: Gäller det inredningen också?

  SvaraRadera
 3. Älskar vitt i trädgården, på pärlspont, i lingarner och på får.

  Övergångsriternas färg hos allmogen var fram till 1800-talets slut svart, spännande eller hur?

  Hälsningar
  Ingela

  SvaraRadera
 4. Ingela: Ja, vita trädgårdar är någonting aldeles speciellt.

  Svart brudklänning... I de fall man inte hade folkdräkt. Svart konfinmationsdräkt. Men svepningen har väl alltid varit vit. Klä vitt, klä vitt!

  SvaraRadera
 5. Färger är fina och det är nog det som är vitsen med dem! ;-)

  Vitt och high key ljussättning är ju högsta mode i fotovärlden just nu.

  SvaraRadera
 6. Staffan H: Jo, jag ar sett det. Men jag fasar lite för när jag ska beskriva den andra icke kulörta elementarfärgen...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg