Beckholmen - Giraffer, fackverkskonstruktioner och enkla maskinerEfterson Beckholmen är en gammal båtö, finns här naturligtvis kranar av alla storlekar och former, bland annat de smått surrealistiska giraffkranarna.

Kranarna är ursprungligen från 1800-talet och stod först på Skeppsbron men flyttades sedan till Hammarbyhamnen. När den skulle bebyggas på 1990-talet befann sig de båda kranarna i farozonen. Konstnären Tor Svae tog då resolut och köpte dem, hyrde pontonkranen Lodbrok och körde dem till Beckholmen där de står än idag - förklädda till mildögda giraffer.

Till giraffkranarna hör en vänförening, Giraffernas vänner. De lär ska bruka ha fest under kranarna med allehanda upptåg och hyss. Föreningen finns till och med på
Facebook om man nu händelsevis skulle vilja gå med.Fackverk byggs upp av stänger som kopplas samman till trianglar. På så sätt får man ett stabilt bärverk som både blir lätt och starkt. Och vackert!Den kanske mest kända fackverkskonstruktionen är Eiffeltornet, men även broar, kraftledningsstolpar och Heidenstamsfyrar är byggda på det viset. Till och med Globens tak...
Ett block är en enkel fastsittande konstruktion som kan användas tillsammans med en frihängande talja i en hissanordning som ger utväxling mellan kraft och väg. Blocket räknas traditionellt till de sex enkla maskinerna. De övriga enkla masinerna är det lutande planet, skruven, kilen, hävstången och hjulet. Fascinerande!

Fakta om block och enkla maskiner från Wikipedia.

Kommentarer

Populära inlägg