Karlar på hett plåttakDjursholms vattentorn får sej ett nymålat tak och även dess vindflöjel får tänderna borstade.

För mej, som lider av outhärdlig svindel, ter sej den här typen av jobb imponerande men föga avundsvärda. Hoppas de har stort höghöjdstillägg! Man får också hoppas att det fläktar en smula däruppe, annars blir väl karlstackrarna stekta mot den svarta plåten i solgasset.

Djursholms vattentorn började uppföras 1898 och vattnet pumpades då upp från Ösbysjön. Kapaciteten blev dock för liten när invånarantalet växte. 1907 byggdes tornet på, samtidigt som en ny vattenledning från Norrviken togs i bruk.

1960 torrlades vattentornet och och här finns nu, sedan 1974, hembygdsföreningen Samfundet Djursholms Forntid och Framtids samlingar.

Jag har varit inne i tornet, och tagit lite bilder som jag kan komplettera med senare... Måste erkänna att jag har god lust att ta mej dit igen...

Kommentarer

 1. Åh, vad det är roligt att gå med dig längs Brunnsviken! Och i närmare Djursholmstrakter också.

  Så fantastiskt du berättar och vilka vackra ställen det finns som man inte hade en aning om.

  Kul också med informationen om varför det heter Frescati. Har alltid undrat. Och undrar fortfarande varifrån Nantes som ligger vid Svinninge kommer.

  Här i Frankrike bor min dotters svärföräldrar i den staden och uttalar den på franska.

  Promenera mera!

  SvaraRadera
 2. Monet: Italienvurmare var han, Gustav III, fast det blev felstavat. Nantes. Någon Frankrikevurmare? Jag vet faktiskt inte heller. Jag ska luska lite...

  Nu är vi nästan ikapp er här, vad gäller värme! 27 grader i skuggan! Ha en skön dag!

  SvaraRadera
 3. Djursholms vattentorn har jag skymtat på håll några gånger. Tack för information och fakta om tornet.

  SvaraRadera
 4. Staffan H: Varsågod! :-)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg