Handtryckta tapeter

I den varma majkvällen gjorde vi ett besök på det lilla familjeföretaget Handtryckta tapeter på Långholmen. Det var varmt, det var trångt och det var otroligt spännande. Tapetmakare Mats Qwarfordt, som var vår ciceron, fängslade oss genom sin brinnande kärlek till hantverket, sina kunskaper och sin humor. Åtminstone jag hade kunnat stanna kvar där i flera timmar till.

Tyngdpunkten lades på stilhistoria och tryckteknik, och jag är inte helt säker på att allt Mats berättade fastnade i min skalle så jag rätt kan återge. Men många bilder tog jag, så det är bara att scrolla och njuta och sedan göra ett besök själv.

Utifrån fragment eller bilder rekonstruerar och nytrycker företaget historiska tapeter, rapport för rapport, färg för färg. Tryckmetoderna, förutom handmålade tapeter, är blocktryck, schablonering och screentryck.

Och miljön - med alla verktyg, färger och tapetprover - är alldeles, alldeles underbar.












Tapetsortimentet har nu också utökats med linoleumgolv.

Länk till deras hemsida

Kommentarer

  1. SÅ läckert! Jag har länge velat besöka dem - men är ju aldrig i huvudstaden. Kanske, kanske till sensommaren.
    Margaretha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, kommer du hit är det väl värt ett besök. Men kolla öppettiderna innan. Långholmen är ju knappast något man bara slinker förbi...

      Radera
  2. Margetha Lihnell-Djurskog31 maj 2018 kl. 13:23

    Rullgardinen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Köp en på IKEA och rita själv! Du har ju en del häfftiga mönster att utgå ifrån...

      Radera
  3. Nog önskar man att man hade lite mer pengar när man ser deras tapeter ...
    Ack ja.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg