Den otroliga historien om det jättestora päronet

Det hela tar sin början en alldeles vanlig dag. Kompisarna Mitcho och Sebastian sitter vid stranden i den lilla staden Solköping och läser och fiskar. Eller… en alldeles vanlig dag är det kanske inte, för Mitcho fiskar upp en flaskpost och stadens avhållne borgmästare är försvunnen.

päronet

Den danske serietecknaren Jakob Martin Strid (svensk översättning av Gunilla Borén) har gjort den här myllrande historien “om hur Jeronimus Bergström Severin Olsen blev återinsatt i sitt rättmätiga ämbete som Solköpings borgmästare, till glädje för alla stadens invånare utom en” som är den något långdragna undertiteln till boken.

Mitcho och Sebastian går hem och öppnar sin flaskpost och finner ett brev och en liten flaska med ett frö. “Om ni sår fröet, så förstår ni allt.” står det i brevet och så gör vännerna.

Under natten är det något som håller på att knuffa omkull deras hus och när de kommer ut i trädgården på morgonen står där ett ENORMT päron. “Vi måste ringa till någon!” säger Sebastian och snart kommer professor Glykos och doktor Pibbenip från Atominstitutet. Kommer gör också en massa nyfikna människor från staden och… viceborgmästare Kvist.

Det är nu som äventyret börjar…

Kvist, som är av den avundsjuka och maktfullkomliga sorten, hotar med att köra ut Mitcho och Sebastian från staden om de inte får bort päronet. De har 24 timmar på sig. De börjar – med hjälp av professorn och doktorn – att gröpa ur det för att det ska gå lättare att flytta. Inkråmet blir saft och glass och allt möjligt ätbart – för det är ett alldeles vanligt päron. Eller…

päronet2

Efter ett fasligt rabalder hamnar päronet i havet med vännerna inuti och så börjar en spännande seglats. En päronseglats.

Men nu berättar jag inte mer, för då skulle jag avslöja alldeles för mycket.

päronet3

Det är en färgstark berättelse det här. Full av detaljer och spännande saker för en unge att titta på. Typografin är rolig och bilderna stora.

Märkligt nog tycker jag att jag känner igen en del av figurerna i boken. Och visst! När jag tittar närmare kan jag hitta både Pettson, Findus, Babar och professor Hippolytes Calystén från Tintin och Den Mystiska Stjärnan. Jag känner igen fler av figurerna också, men jag kan inte riktigt placera dem nu, och ingen av dem har sina ursprungliga namn i Strids bok.

Lite konstigt tycker jag att det känns med de här välkända seriefigurerna med helt andra namn i ett helt annat sammanhang, men troligtvis spelar det ingen som helst roll för ett litet barn, som istället gläds åt de färgglada sidorna och en spännande historia. Kanske utbrister ungen: –Titta! Där är ju Pettson! medan jag bara harklar och hummar.

Jag ger den här barnboken tre MMM av fem. Den hade fått fler om jag hade kunnat förmå mig att komma över Pettson och professor Calystén och de andra bekantingarna.

Denna recension är publicerad i samarbete med Booked.

Kommentarer

 1. Tycker mig ana lite av professor Baltazar också...

  SvaraRadera
 2. Ninna: Ja, och något mer jag inte kan placera... Jan Lööf?

  SvaraRadera
 3. Så trevligt att du har blivit Bookt. Jag har nyss anmält mej, så jag har av förståeliga skäl inte fått nåt rec.ex än. Kul idé.

  SvaraRadera
 4. Kors och Tvärs: Välkommen i gänget! Det är riktigt roligt kan jag säga, men det gäller ju att man går in och kollar sin mail rätt ofta, annars missar man erbjudandena. Men de brukar förvarna på Facebook att något är på gång...

  SvaraRadera
 5. Pettsson är fin. Jag känner samhörighet.

  SvaraRadera
 6. Skaffaren: Lustigt nog blir jag inte särskilt förvånad... Pettson har sin Findus, du din Antikhund... Bortsett från övriga eventuella likheter.

  SvaraRadera
 7. LIsten, there is ONE caracter from another book, and that is the professor - he is from Tintin, yes, true. And it is totally obvious - it´s a TRIBUTE to Herge - okay? All the others are my own. But everything REMINDS you of something else. Thats how it is with stories and art. There are a million books with animals dressed as humans. The elefant does NOT look at all like Barbar. And the CAT does NOT look like fucking Findus. BUT YOURSELF TOGETHER!!!!!! Get a fucking grip Mira!!!!!
  Best wishes
  Jakob Martin Strid
  The author

  SvaraRadera
 8. PS and you probably dont have the guts to publish my comment

  SvaraRadera
 9. Jakob Martin Strid: Jodå, precis den gutsen har jag. Att skriva en recension av en bok är att skriva hur man uppfattar den. Och precis såhär uppfattar jag din bok, Jacob Martin

  SvaraRadera
 10. Jag håller med dig Mira. Såg din kommentar på Facebook och var tvungen att kolla. Hur in i....kan man som författare gå in på någons blogg och skriva en kommentar på det här sättet??

  Jag tycker du borde ta upp det mera "seriöst" med Fru Booked som får instruera sina författare att inte gå i polemik med de som ska recensera på det här aggressiva sättet. I det här fallet är det ju förgörande för författaren men det verkar han inte förstå.

  Och varför skriver han på (dålig) engelska dessutom?? Lika mycket "barbar" som den franske elefant han inte ens kan stava till.

  Jättebra att du lät det här ligga kvar androm till varnagel. Heja dig!

  SvaraRadera
 11. Monet: Jag är rädd för att den gode Jakob Martin Strid just gjort sig själv en väldigt stor otjänst.

  SvaraRadera
 12. Intressant recension, intressanta kommentarer.....en del märkligare än andra:(
  Otjänst var ordet!

  SvaraRadera
 13. billan: Jag hoppas han ångrar sitt utfall bittert idag. Han gör ju verkligen inte nån vidare bra reklam för sig själv...

  SvaraRadera
 14. Vilken PÄRONSOPPA !!!!!!!!!!!!!!!!

  SvaraRadera
 15. Har funderat länge och väl på vart jag har sett dessa bilder tidigare, och nu äntligen trillade myntet ner.
  Richard Scarry!
  Frukt som färmedel
  Båtar i genomskärning

  Eller bara stilen i sig

  Fast detta kanske bara är en "Tribute" också?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.