måndag 16 maj 2016

Miras Mirakel – åtta år

Ja, det är faktiskt sant. Åtta år av mer eller mindre idogt bloggande. Och eftersom bloggen är så viktig för mig, fortsätter jag nog ett tag till. Så jag gör.

Och även om kölden för tillfället ligger hård över nejden, firar jag med att visa några av de ljuvliga gräddbakelsebuskar som blommar just nu. Ett Mirakel i sig.

DSC_5264v

DSC_5265v

DSC_5267v

DSC_5268v

DSC_5273v

DSC_5275v

måndag 2 maj 2016

Uppenbarligen går det att bygga fina hus även idag

Mina trogna följare vet med största sannolikhet att jag tycker tämligen illa om dagens arkitektur. Lådiga klossar som resultat av besparingar, “slentrianmodernism” och okänsla för trivsel och kvalitet. Så vitt jag förstår vill de allra flesta människor bo i hus de tycker är fina, och jag vet många som säger att de mår dåligt av alltför raka linjer och kliniska miljöer.

Roligt då att se att det uppenbarligen går att tänka annorlunda både som beställare och arkitekt i dessa dagar.

Jag syftar på Sigfridshäll och Byggmästaren i Växjö. Flerbostadshus, kontor och publik byggnad beställda av affärsmannen Björn Sundeby och ritade av arkitekten Ola Broms Wessel på arkitektbyrån Spridd.

Bara att ta efter, arkitekter! Säger jag.

byggm

fasad1

sigfridshall

sigfridshall2

Samtliga bilder: Arkitektbyrån Spridd.

söndag 1 maj 2016

Maj


Alphonse Mucha. Les douze mois, De tolv månaderna. Mai, Effluves (dofter). Illustration från Magazine Cocorico, 1899.
 
Omslag från Magazine Cocorico. Maj 1900. Adolphe Cossard.

Cocorico var en fransk tidskrift som utgavs mellan åren 1898 och 1902. Den producerades av konstnären Paul-Émile Boutigny och innehöll många bilder från konstnärer i Art Nouveau-rörelsen, bland andra Théophile Steinlen och Alphonse Mucha.