Ströms ullspinneri

_DSC1667ila

Fram och tillbaka över Motala ström. Broar, dammar, forsar, kraftverk. Fallhöjden från ovanför Drags och ner mot gamla Järnbron lär ska vara 18 meter.

_DSC1675il

Inte konstigt att man sedan länge sökt utnyttja kraften i det strömmande vattnet. Och gör fortfarande.

_DSC1672il

Vattnet löper ut och in under byggnaderna. Överallt finns det svarta vattnet.

_DSC1676il

Av alla de märkliga byggnadskomplexen i Industrilandskapet här i Norrköping, är väl denna en av de mest iögonfallande. Ströms Aktiebolag i kvarteret Kopparhammaren.

_DSC1684il

_DSC1678il 

_DSC1682il

Den här lampan! Någon sorts jugend, fast förvrängd, utstuderad, som i en skrattspegel. Är den vacker? Eller anskrämlig? Eller fascinerande? Eller alltihop på en gång?

_DSC1685il

Jag finner på något sätt hela detta område så svårt att beskriva. Det är ett sådant myller av hus, och jag som bara varit på ett kort besök, har problem med att veta vad som är vad. När det gäller Industrilandskapet får jag nog till stor del enbart bjuda på mina bilder och försöka förmedla de känslor jag fick när jag gick här. Och överlåta till andra att berätta historien.

_DSC1687il

Hur som helst verkar allt nu vara en modern, levande stadsdel. Tiden då dessa hus innehöll slamrande, dammig verksamhet är över. Tiden då dessa hus stod och förföll är också över. Textilstad har blivit kunskap och företagande och vi som går här och tittar, kan bara förundras.

_DSC1688il

I det gamla ullspinneriet med sin fantastiska arkitektur finns numer bland annat Visualiseringscenter C, en mötesplats som i sig verkar nog så spännande.

_DSC1690il

Men, raden av fantastiska hus är inte slut än. Jag har en bra bit kvar att gå. Ett antal broar till att korsa. Mer arkitektur, mer vatten, fler dammar.

Jag går vidare…

Kommentarer

 1. Jo, dom lamporna var nog allt på en gång. Har aldrig sett något liknande.

  SvaraRadera
 2. Jag tyckte att lamporna var sketahäftiga jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog verkar de nygjorda. Skulle vara roligt att få veta mer om dem...

   Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.