Kullerbyttor på Ölands norra udde

_DSC1462e

Runt fyren på Ölands norra udde finns en riktigt härlig strand som man kan gå runt, och det gjorde vi i det slösande solskenet. Mjuka kullerstenar kantar vattenbrynet, hårt vindtuktade buskar kryper upp mot fyrpersonalens gamla bostäder och vattnet krafsar ivrigt på strandlinjen.

_DSC1459s

_DSC1460s

Husen, som söker skydd under väldiga ekar, påminner om det hårda livet som levdes här då fyren ständigt måste passas och då ingen bro fanns till ön. Väderbitet, avskavt, vackert. Men frågan är om fyrmästaren, fyrbiträdena eller deras hustrur någonsin kunde unna sig att gå ut på fyrbacken, pusta en minut och låta sinnet fyllas av platsens skönhet? Jag ville det vore så.

_DSC1458s

Vid den här gamla väderstationen måste jag stanna till och fnissa lite skamset. En precis likadan fanns där jag växte upp. Och jag måste erkänna att det faktiskt hände någon gång att jag öppnade luckan och pustade lite på de känsliga termometrarna där de satt i sina hållare. Månne väderrapporteringen den gången blev alldeles borti tok? Jag kan inte annat än hoppas att brottet i vilket fall som helst är preskriberat vid det här laget.

_DSC1464s

_DSC1470s

Uppblåsta i strandgräset låg massor av dessa de minsta blåmusslor jag sett. Månne det är en alldeles särskild sort eller om det är babymusslingar? Vackra var de i alla fall.

_DSC1472s

De rundade, vattenvaggade kullerstenarna levde ett alldeles eget liv.

_DSC1477kb

Jag kan se framför mig hur de om nätterna och de svala gryningstimmarna slår sina kullerbyttor på stranden. Hoppar bock. Leker tafatt.

Vill flyga.

_DSC1452kb

När solen går upp stelnar de i leken och i sin strävan att upphäva tyngdlagen.

_DSC1449kb

Hela stranden är full av dem…

Kommentarer

 1. Jag har hört talas om älvorna som dansar - men här är det ju troll. Som förvandlas till sten när solen går upp!

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. Där har vi det! Ölverna är det!

   Radera
 3. Så jättefin! Och vilka roliga stenstoder :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg i den här bloggen

Världens bästa kopparputsmedel!

Min kära gamla Husqvarna Automatic

Floran i färg – vad man finner vid vägkanten

John Bauer

Med husbil och hund i Europa

Svart

Gyllene snittet

Mor, lilla mor...

Halliken Helges lilla Beda

Nordanvinden och Solen